Йога с Елена Чалъкова

Йога е наука

Йога е науката, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта й е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас. Йога ни разкрива скритите закони, които управляват ума, и ни дава средство да се справяме с емоции като гняв, угризения, вина, завист, страх.

Когато тези емоции ни обхванат, нашата жизнена енергия се изчерпва, тялото ни отпада, умът ни е омаломощен. Посредством техниките на йога – физическите и дихателните упражнения, медитацията и релаксацията, и чрез прилагането на знанието в ежедневието ние презареждаме тялото и ума си, печелим ценно време за себе си, за работата си, за семейството си и за обществото. Йога ни учи как да запазим баланса си, когато сме радостни и щастливи, и как да преминаваме с успех през стресови ситуации, запазвайки самообладание. Или простичко казано – посредством йога ние се грижим за нашето тяло и ум, като се докосваме до нашия дух (източник), което ни зарежда с енергия и хармонизира живота ни, прави ни по- щастливи, по-спокойни и по-успешни.

Практикуването на йога довежда ума в настоящия момент, освобождава стреса, балансира емоциите и влияе благотворно върху храносмилателната, отделителната, кръвоносната, нервната и всички други системи в организма.

Знанието за йога

Знанието за йога води началото си от древни текстове, които датират от поне 5000 години. Древните индийски мъдреци в търсене на същността на живота достигнат високо ниво на съзнание и разкриват тайни за здравословно, щастливо и хармонично съществуване.

Мъдреците нарекли това тайно и свещено знание „йога” и го предавали от учител на ученик като избягвали популяризирането му. Йога била достояние само на индийските богове, така както свещеният нектар „амброзия” бил привилегия само за боговете на Олимп. Съвременният човек дължи знанието си за йога на древния индийски мъдрец Патанджали, живял през II-ри и I-ви век преди нашата ера. Патанджали събира цялото устно знание и практики за йога в известната си книга Йога сутра (Знание за йога).

Йога днес

Днес йога се приема като древно учение за постигане на пълноценно физическо, духовно и морално здраве, начин за постигане на хармония със себе си и с околните. Традиционната медицина поставя йога на първо място в борбата срещу остаряването. Йога е за всеки независимо от културата, религията, ценза, националността или възрастта му. Редовната практика на йога и прилагането на теоретичното знание развиват потенциалните възможности на човека.

 

май 31 @ 19:30
19:30 — 20:30 (1h)

Пловдив, ул. Младежка 25

Елена Чалъкова

Link

Харесвате ли това? Споделете го!